Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
PO PŻ przyczynia się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2020:
Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie listopad 2020 r. – sierpień 2021 r.
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni,
- niepełnosprawni,
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie),
- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11 Wytycznych.
Kryteria, które muszą spełniać końcowi odbiorcy – KWALIFIKOWALNOŚĆ
Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych dostarczanych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2020 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. (Dz.U. z 2018 r. nr 1508 z późn. zm.) i których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej to jest:
► 1 542,20 PLN dla osoby samotnej,
► 1 161,60 PLN dla jednego członka w rodzinie.
Kwalifikowanie osób i rodzin do uczestnictwa w PO PŻ Podprogram 2020 odbywa się poprzez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydają osobom zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej.
Zasady udzielania pomocy żywnościowej – DYSTRYBUCJA:
Artykuły spożywcze przekazywane będą osobom najbardziej potrzebującym w formie paczki żywnościowej.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: minimum kilka tj. co najmniej trzy artykuły spożywcze z różnych grup towarowych wydane jednorazowo, a wchodzące w skład zestawu w Podprogramie 2020.
Zestaw ustalony przez IZ dla całego Podprogramu 2020
łącznej ilości ok. 42,27 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe • groszek z marchewką 3,20 kg, • koncentrat pomidorowy 1,12 kg, • buraczki wiórki 1,40 kg, • powidła śliwkowe 1,50 kg, • mus jabłkowy 1,44 kg, • fasolka po bretońsku 1,50 kg. 2) Artykuły skrobiowe • makaron jajeczny świderki 5,00 kg, • płatki owsiane 1,00 kg, • ryż biały 2,00 kg, • kasza jęczmienna 1,50 kg, • herbatniki maślane 0,40 kg, 3) Artykuły mleczne • mleko UHT 7 l, • ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg, 4) Artykuły mięsne • szynka drobiowa 2,40 kg, • szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, • pasztet drobiowy 0,32 kg, • filet z makreli w oleju 1,19 kg, 5) Cukier • cukier biały 4,00 kg, • miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg 6) Tłuszcze • olej rzepakowy 4,00 l Dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości – tj. do około 29,59 kg |
Ośrodek Pomocy Społecznej zgodnie z wytycznymi PO PŻ realizując proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących, prowadzić będzie również działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania
i przeciwdziałania marnowaniu żywności, - warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)
O terminach i tematach organizowanych spotkań – wykładów i warsztatów informować będziemy na bieżąco.
Punkty dystrybucji żywności POPŻ 2014 – 2020 FEAD 2020 mieści się w Ośrodku Pomocy Społecznej ul. Hallera 11: